Λιτόχωρο

Το Λιτόχωρο είναι ένας προορισμός διακοπών, που βρίσκεται 24 χλμ νότια της Κατερίνης και είναι μια από τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας του Ολύμπου. Οι ντόπιοι τείνουν να το αποκαλούν «Η Πύλη της κατοικίας των Ελλήνων Θεών» καθώς είναι χτισμένο στις πλαγιές του Ολύμπου. Με μοναδικό τρόπο συνδυάζει τη θάλασσα με το βουνό. Η θέα από την πόλη προς τις κορυφές του Ολύμπου είναι μαγευτική, ενώ η ακτή έχει μεγάλο αριθμό τουριστικών εγκαταστάσεων και παραθεριστικών χωριών που προσελκύουν μεγάλο όγκο επισκεπτών, Έλληνες και ξένους όλο το χρόνο.

Ανάμεσα στους μύθους

Ο Ολύμπος

Οι κορυφογραμμές του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας που προκαλούν δέος, το κατάφυτο φαράγγι του Ενιπέα και η θέα στον Θερμαϊκό κόλπο δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Περίπου 1.700 διαφορετικά είδη άγριων λουλουδιών βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο του Ολύμπου, μαζί με σπάνια πουλιά και πολλά είδη πεταλούδων. Επιπλέον, οι καταρράκτες του Ολύμπου συμβάλλουν σε αυτό το εκπληκτικό ελληνικό τοπίο.

Εθνικό Πάρκο Ολύμπου

Κέντρο Πληροφοριών

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, η κύρια κορυφή του Μύτικα ή Πάνθεον) υψώνεται σε υψόμετρο 2918 μ. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Όλυμπος ήταν το σπίτι των 12 αρχαίων Ελλήνων θεών και θεών, ενώ το 1938 ο Όλυμπος καθιερώθηκε ως ο πρώτος εθνικός δρυμός της Ελλάδας με απώτερο σκοπό τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού του πλούτου. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο πυρήνας του Εθνικού Πάρκου του Ολύμπου καλύπτει μια έκταση περίπου 40.000 στρεμμάτων στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους εκμετάλλευση.

Ιστορία

Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου

Η ιδέα της δημιουργίας του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου ξεκίνησε το 1995 από τον Σύλλογο Ναυτικών Συνταξιούχων Λιτοχώρου, για τη διάσωση και διατήρηση της Ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς Λιτοχώρου.