ΠΙΕΡΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ
Η χώρα των μύθων και των φυσικών θαυμάτων σας προσκαλεί να τα ανακαλύψετε.

Η πόλη της Κατερίνης

Πρωτεύουσα του Νομού Πιερίας είναι η Κατερίνη. Βρίσκεται στο κέντρο του νομού που πλαισιώνεται από τον Όλυμπο, την Πιερία και τις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου. Απέχει 440 χλμ από την Αθήνα και 70 χλμ από τη Θεσσαλονίκη μέσω της Εθνικής Οδού Ε75 Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Μετά από μια μακρά περίοδο συνεχούς αγροτικής ανάπτυξης, η Κατερίνη έχει μετατραπεί σε ένα από τα ισχυρότερα εμπορικά, οικονομικά και διοικητικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας. Η πόλη προσφέρει μια εκτεταμένη αγορά με σημαντική αύξηση της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προσφέροντας σε κάθε επισκέπτη μια πλούσια ποικιλία σε είδη ένδυσης, υπόδησης, αθλητικών ειδών, κοσμημάτων κ.λπ. Το κέντρο της πόλης, με τα πεζοδρόμια, το εντυπωσιακό Δημοτικό Πάρκο, τον Μητροπολιτικό Ναό, την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, το Ποντιακό Μουσείο, το εμπορικό κέντρο στον κεντρικό πεζόδρομο και τα λίγα αξιόλογα παλιά κτίρια προσελκύουν επίσης το ενδιαφέρον των επισκεπτών. .

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ

Η περιοχή της Ριβιέρας του Όλυμπου-Πιερίας, που βρίσκεται κατά μήκος της ακτής της βόρειας Ελλάδας, είναι γνωστή για τον εντυπωσιακό συνδυασμό μαγευτικών βουνών και γαλάζιων θαλασσών. Με το μυθικό βουνό του Όλυμπου, την υψηλότερη κορυφή στην Ελλάδα και την θρυλική κατοικία των θεών, η περιοχή προσφέρει εκπληκτικά φυσικά τοπία, γραφικά παραθαλάσσια χωριά και ακτές. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν αρχαίους αρχαιολογικούς χώρους, να απολαύσουν παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και να απολαύσουν δραστηριότητες όπως πεζοπορία, κολύμπι και θαλάσσια σπορ, καθιστώντας τον έναν συναρπαστικό προορισμό για λάτρεις της φύσης και του πολιτισμού.

ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ

Οι κορυφογραμμές του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας που προκαλούν δέος, το κατάφυτο φαράγγι του Ενιπέα και η θέα στον Θερμαϊκό κόλπο δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Περίπου 1.700 διαφορετικά είδη αγριολούλουδων βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο του Ολύμπου, μαζί με σπάνια πουλιά και πολλά είδη πεταλούδων, ακολουθώντας την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, ενώ οι καταρράκτες του Ολύμπου κάνουν αυτό το εκπληκτικό τοπίο ακόμα πιο εντυπωσιακό. Οκτώ πρόσφυγες επιχειρούν στον Όλυμπο που καλύπτει τις ανάγκες επισκεπτών, πεζοπόρους, περιπατητές, ορειβάτες και ορειβάτες. Ο Όλυμπος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς, και ενδιαφέροντες, ορειβατικούς προορισμούς στην ελληνική επικράτεια. Ένα μικρό πράγμα που ονομάζεται canyoning. Γιατί το να πηδάς και να γλιστράς από τους καταρράκτες στον Όλυμπο ακούγεται σαν ένα ωραίο πράγμα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Στις πλαγιές του Ολύμπου, μόλις 5 χλμ. από τις παραλίες της Πιερίας, το Αρχαίο Δίον, βρέθηκε η Ιερά Πόλη της Μακεδονίας κάτω από ένα κάλυμμα από χαμόκλαδα και νερό. Αυτή η πόλη υπήρξε ένα ακμάζον κέντρο πολιτισμού από την εποχή της ίδρυσής της για 1.000 χρόνια από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, οι Μακεδόνες συγκεντρώνονταν τακτικά στο Δίον για να προσκυνήσουν τους Θεούς του Ολύμπου και να κάνουν θυσίες, όπως φαίνεται από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην τοποθεσία. Εδώ ο βασιλιάς Αρχέλαος οργάνωσε αθλητικούς αγώνες και θεατρικές εκδηλώσεις και ο Φίλιππος ο Β’ γιόρταζε τις νίκες του στο Δίον, όπως και ο γιος του, ο περίφημος Μέγας Αλέξανδρος. Ήταν εδώ που ο Αλέξανδρος συγκέντρωσε τα στρατεύματά του για να προετοιμαστεί για τα ταξίδια της κατάκτησής του, λατρεύοντας τον Δία, τον Βασιλιά των Θεών του Ολύμπου. Στο ναό των Θεών του Ολύμπου υπήρχε ένα υπέροχο χάλκινο άγαλμα που φιλοτέχνησε ο Λισίππος, το οποίο απεικόνιζε τους 25 ιππείς που πέθαναν στη μάχη του Γρανικού ποταμού στην Περσία.

Ανεξίτηλη Παράδοση

Στις πλαγιές του Ολύμπου, μόλις 5 χλμ. από τις παραλίες της Πιερίας, το Αρχαίο Δίον, βρέθηκε η Ιερά Πόλη της Μακεδονίας κάτω από ένα κάλυμμα από χαμόκλαδα και νερό. Αυτή η πόλη υπήρξε ένα ακμάζον κέντρο πολιτισμού από την ίδρυσή της για μια περίοδο 1.000 ετών από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. Από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς μαθαίνουμε ότι οι Μακεδόνες συγκεντρώνονταν τακτικά στο Δίον για να προσκυνήσουν τους Θεούς του Ολύμπου και να κάνουν θυσίες, όπως φαίνεται από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην τοποθεσία. Εδώ ο βασιλιάς Αρχέλαος οργάνωσε αθλητικούς αγώνες και θεατρικές εκδηλώσεις και ο Φίλιππος ο Β’ γιόρταζε τις νίκες του στο Δίον, όπως και ο Αλέξανδρος. Ήταν εδώ που ο Αλέξανδρος συγκέντρωσε τα στρατεύματά του για να προετοιμαστεί για τα ταξίδια της κατάκτησής του, λατρεύοντας τον Δία, τον Βασιλιά των Θεών του Ολύμπου. Στο ναό των Θεών του Ολύμπου υπήρχε ένα θαυμάσιο χάλκινο άγαλμα που δημιουργήθηκε ο Λισίππος, το οποίο απεικόνιζε τους 25 ιππείς που πέθαναν στη μάχη του Γρανικού.

ΙΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

αριστουργήματα της πίστης

Η θρησκευτική ζωή και η παράδοση είναι δύο στοιχεία που ενυπάρχουν στην ιστορική και πνευματική εξέλιξη της Πιερίας. Αυτό αποδεικνύεται από τους πολλούς οίκους λατρείας, που προσφέρουν μια αξέχαστη θρησκευτική εμπειρία στους προσκυνητές.

Χειμερινές Δραστηριότητες

Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος στον Όλυμπο στην Ελλάδα, όπου βρέθηκαν ιερά της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.

Υδροβιότοποι

Πρόκειται για μια αμμώδη παραλία κοντά στην Αρχαία Πύδνα, (8ος-7ος αι. π.Χ.), έδρα του επισκόπου των σημερινών Λουλουδιών Κίτρους. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ο διεθνούς σημασίας υγρότοπος, η «λιμνοθάλασσα των Αλυκών Κίτρους». Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το λιμάνι για να δέσετε το σκάφος σας και αμέσως δίπλα στο λιμάνι βρίσκονται οι αλυκές όπου εξάγεται αλάτι από το θαλασσινό νερό. Μη χάσετε τις παραδοσιακές ψαροταβέρνες εκεί και απολαύστε νόστιμο φρέσκο ψάρι και στρείδια τοπικής παραγωγής.

ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Μετέωρα

μια από τις πιο μαγευτικές θέες στην Ελλάδα

Τα Μετέωρα στη Θεσσαλία (Στερεά Ελλάδα) και η Καλαμπάκα είναι μια πόλη κυριολεκτικά τοποθετημένη κάτω από τους βράχους των Μετεώρων. Αυτό που κάνει τα Μετέωρα τόσο ξεχωριστά είναι τα μοναστήρια στην κορυφή των βράχων πύργων. Τα μοναστήρια, ο αριθμός των κορυφών που πρέπει να αναρριχηθούν και τα μονοπάτια για πεζοπορία προσελκύουν τουρίστες 365 ημέρες το χρόνο.

Βεργίνα

Η πρωτεύουσα των Αιγών είναι η ίδια με τη σημερινή Βεργίνα που αποκάλυψε ασύλητους βασιλικούς τάφους της Μακεδονίας, τον σημαντικότερο τάφο του Φιλίππου Β’. Μέσα στη χρυσή τεφροδόχο βρέθηκαν, πολύτιμα σκεύη και όπλα που εκτίθενται στο μουσείο που σχηματίζονται μέσα στον Μεγάλο Τύμβο. Στην ίδια περιοχή έχουν ανακαλύψει την Ακρόπολη, το Ανάκτορο με τα υπέροχα ψηφιδωτά δάπεδα, τον ναό της θεάς Ευκλείας και το αρχαίο θέατρο.

Θεσσαλονίκη

Η πόλη της Θεσσαλονίκης, πρωτεύουσα του νομού και συμπρωτεύουσα της χώρας πήρε το όνομά της από την αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη Θεσσαλονίκη, που ήταν σύζυγος του Κάσσανδρου. Πολλά αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος όπως ο Λευκός Πύργος, η σφραγίδα για την πόλη, τα τείχη της ύστερης αρχαιότητας, η θριαμβευτική αψίδα του Γαλερίου, οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου, της Αχειροποιήτου, του Αγίου Μηνά και της Αγίας Σοφίας, προσφέρουν την ευκαιρία να ταξιδέψετε στην ιστορία και τον πολιτισμό που έρχεται από τους αρχαίους αιώνες μέχρι τις μέρες μας. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την κοσμοπολίτικη συνοικία των Λαδάδικων, δίπλα στο λιμάνι, που έχει μετατραπεί σε χώρο σύγχρονης διασκέδασης και γαστρονομίας με εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και παμπ, νυχτερινά κέντρα που κατακλύζονται από επισκέπτες.