Βεργίνα

Με το καταπληκτικό μουσείο όπου μπορείτε να θαυμάσετε τον περίφημο Βασιλικό τάφο του Φιλίππου ,με την μοναδική ολόχρυση Λάρνακα   και τους υπόλοιπους  Μακεδονικούς τάφους των αξιωματούχων του Φιλίππου. Η πρωτεύουσα τους Αιγές ταυτίζεται με τη σημερινή Βεργίνα όπου αποκαλύφθηκαν ασύλητοι βασιλικοί μακεδονικοί τάφοι, με σπουδαιότερο τον τάφο του Φιλίππου Β’. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν ολόχρυση λάρνακα, πολύτιμα σκεύη και όπλα, που εκτίθενται στο μουσειακά διαμορφωμένο εσωτερικό της Μεγάλης Τούμπας.
Στην ίδια περιοχή έχουν ανακαλυφθεί η Ακρόπολη, το Ανάκτορο με θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα, το ιερό της θεότητας Εύκλειας και το αρχαίο θέατρο.
Κοντά στη Βεργίνα βρίσκεται μια ακόμη πόλη του βασιλείου των Μακεδόνων, η Μιέζα.. Στα χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας η Βέροια και η ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε μεγάλη ακμή και με τη Νάουσα εξελίσσονται σε εμπορικά και οικοτεχνικά κέντρα.Η πρωτεύουσα τους Αιγές ταυτίζεται με τη σημερινή Βεργίνα όπου αποκαλύφθηκαν ασύλητοι βασιλικοί μακεδονικοί τάφοι, με σπουδαιότερο τον τάφο του Φιλίππου Β’. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν ολόχρυση λάρνακα, πολύτιμα σκεύη και όπλα, που εκτίθενται στο μουσειακά διαμορφωμένο εσωτερικό της Μεγάλης Τούμπας. Στην ίδια περιοχή έχουν ανακαλυφθεί η Ακρόπολη, το Ανάκτορο με θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα, το ιερό της θεότητας Εύκλειας και το αρχαίο θέατρο.