Μετέωρα

ένα μοναδικό μέρος στην Ελλάδα

Τα Μετέωρα είναι μια περιοχή της Θεσσαλίας (Κεντρική Ελλάδα) στην Καλαμπάκα,η οποία βρίσκεται κάτω από το βράχο των Μετεώρων. Το πράγμα που κάνει τα Μετέωρα τόσο ξεχωριστό είναι τα μοναστήρια στην κορυφή των βράχων. Τα μοναστήρια, το ποσό των κορυφών για να αναρριχηθεί κανείς και τα μονοπάτια για πεζοπορία φέρνουν στα Μετέωρα όλο το χρόνο πολλούς τουρίστες.
Οι ιστορικοί και οι γεωλόγοι άρχισαν να ενδιαφέρονται για τη δημιουργία αυτών των βράχων (Μετέωρα) περίπου 1000 χρόνια πριν, διατυπώνοντας διάφορες θεωρίες.
Η επικρατούσα θεωρία για τη δημιουργία των Μετεώρων, είναι αυτή του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με τη θεωρία του, ένας μεγάλος ποταμός είχε την εκβολή του στον τομέα αυτό, που για εκατομμύρια χρόνια καλυπτόταν από ένα στενό και βαθύ μέρος της θάλασσας .Τα νερά του ποταμού μετέφεραν πέτρες και γενικότερα διάφορα υλικά που μεταφέρθηκαν από τα νερά του στην Εκβολή, από βόρεια τμήματα της αρχέγονης κεντρικής Ευρώπης. Από τη συσσώρευση των υλικών αυτών σχηματίστηκαν δελτογεννείς κώνοι.